Rondos

Antonio Omatos Soria des del bloc “Fútbol Base: filosofía, entrenamientos y más …” ens mostra els rondos que més li agraden i que li són més útils en els seus entrenaments.

Segons comenta en el seu bloc “tots els rondos s’han d’anar variant per a adaptar-los a les categoriers amb les que anem a treballar i a allò que vulguem treballar, canviant distàncies, número de jugadors, requisits tècnics i tàctics, …

Prèviament us posem també uns articles que ha fet el mateix Toño sobre el treball en rondos:

Anàlisi d’un rondo:

Els rondos són exercicis desenvolupats sobre una superfície determinada on uns jugadors (posseïdors) col·locats en la perifèria en posicions fixes o zones deuen conservar la pilota (generalment en superioritat numèrica) davant altres jugadors (recuperadors) que intentar interceptar la pilota.
Per mantenir la possessió de la pilota els posseïdors han buscar solucions tècnic/tàctiques i els recuperadors d’igual manera, per treure la pilota als contraris. També es poden incloure pivots que serveixen de suport als posseïdors i que amplien les possibilitats del rondo.
La principal mancança dels rondos és la falta de l’objectiu de crear situacions de gol, per tant correspon no abusar d’ells i usar-los en la seva justa mesura.
El disseny d’un bon rondo va a dependre sempre dels objectius que es plantegi l’entrenador. Podem potenciar els canvis d’orientació, premiant en el disseny del joc cada vegada que es produeixin, igual amb les parets, etc..
Evidentment el caràcter psicològic és primordial igual que en qualsevol entrenament esportiu, s’ha d’exigir dels jugadors: concentració, agressivitat, esforç, treball. Això ens assegurarà la diversió per part de tots a més d’un excel·lent treball tècnic i tàctic.
Els diferents aspectes que treballem en els *rondos de forma general són els següents:
Aspecte Tàctic:
Ofensivament: Parets, suports, desmarcatges, control de joc, ritme de joc, canvis d’orientació. Els pivots faran desmarcatges i suports permanents
Defensivament: l’anticipació, l’entrada, la intercepció, les cobertures i la pressió..
Aspecte Tècnic:
Control, control orientat, finta, passada, entrada i intercepció.
Aspecte Físic:
Varia molt depenent de les distàncies, nombre i qualitat de jugadors i temps de l’exercici. També hem tenir en compte que el treball varia molt dels recuperadors, al pivot i als posseïdors. Generalment els posseïdors treballen resistència especifica i els recuperadors la resistència específica, la velocitat de reacció i la força explosiva.

Modificació de les variables d’un rondo:

Les principals variables que podem modificar en el disseny d’un rondo són les següents: grandària del terreny, nombre de jugadors, nombre de tocs i durada. Aquestes les podem modificar al nostre gust perquè el rondo s’adapti més als objectius que volem treballar.
Per exemple, si volem que es produeixin moltes intercepcions podem: disminuir el camp, augmentar el nombre de recuperadors o disminuir el de posseïdors o menor nombre de tocs. Si al contrari volem que es produeixin possessions més llargues farem el contrari. Si volem que hi hagi més canvis de joc, augmentem espai, jugadors posseïdors o tocs, etc…
Vegem el que implica cadascun d’aquests canvis en els objectius a treballar: tàctics, tècnics,físics i psicològics. En totes les variables a modificar, exposaré una, la contrària, evidentment, ens produirà els efectes contraris.
Per exemple, si ampliem la grandària del camp hi haurà menys intercepcions i si ho disminuïm hi haurà més.

Tamany del rondo:
Si canviem la grandària de rondo per fer-lo més gran:

Tècnics:
* Menys accions (passades, controls).
* Més temps per executar accions.
* Més passades mitjana distància.
* Menys entrades.
* Menys intercepcions.

Tàctics:
* Millor conservació pilota.
* Més canvi de joc.

Físics:
* Més desplaçaments.
* Més càrrega.

Nombre de jugadors:
Si augmentem el nombre de posseïdors o disminuïm el nombre de recuperadors:

Tècnics:
* Menys tècnica ràpida.
* Menys entrades.
* Menys intercepcions.Tàctics:
* Millor conservació pilota.
* Més parets.
* Més suports.
* Més ajudes.
* Pitjors cobertures
* Pitjor pressing.Físics:
* Més desplaçaments.
* Més càrrega.

Nombre de tocs:

Si augmentem el nombre de tocs:

Tècnics:
* Menys tècnica ràpida.
* Menys entrades.
* Menys intercepcions.

Tàctics:
* Millor conservació pilota.
* Menor velocitat de pilota.
* Menys *pressing.
* Menys anticipacions.

Físics:
* Menys carrega posseïdors.
* Més càrrega recuperadors.

Durada:
Aquesta variable és evident, a més durada, més accions tècniques i tàctiques. També cal tenir en compte que es produeix més càrrega que pot comportar que es  produeixin menys accions pel cansament dels jugadors.

Tipus de rondos:

*(2+2 fora) x (2+2 fora):

Dimensions: 15×15 m.
Jugadors: dos equips de 4 jugadors.
Descripció: dos jugadors de cada equip es col·loquen en els costats oposats del quadrat. Els altres dos jugadors juguen dins del quadrat. Els jugadors de dins han d’intentar mantenir la possessió amb l’ajuda dels seus companys. Als 5′ canviem els jugadors.
Regles: Al principi tindran tocs lliures, posteriorment podrem limitar-los a 3 o 2.
Variants: Cada vegada que es realitzi un suport amb els de fora, el jugador de fora que ha rebut la pilota s’intercanvia amb un jugador de fora del costat. Amb això aconseguim elevar la concentració i fer més dinàmic el rondo. Una possibilitat que dóna molta dinàmica al joc és afegir pivots.

*Sense pívot.

 

 

 

 

 

 

*Amb pívot.

 

 

 

*4 contra 1-2-3-4:

Dimensions: 10x10m depenent de la qualitat dels jugadors.
Jugadors: dos equips de 4 jugadors.
Descripció: Comencem el joc amb una possessió de 4 contra 1. Transcorreguts 30”( o els que designem) entra un jugador més de l’equip defensor, seguim així fins a fer un 4×4. A partir d’aquí van sortint els jugadors en ordre invers al que han entrat cada 30”. En acabar canviem als equips.
Regles: Al principi tindran tocs lliures. Les puntuacions són 4 punts de penalització per cada robatori en la fase de 4×1, 3 punts en la de 4×2, 2 en la de 4×3 i 1 en la de 4×4. Guanya l’equip que menys penalitzacions aconsegueixi.
Aquest rondo és molt interessant per a iniciació, he comprovat com sense dir-los gens, ells mateixos detecten que quan estan 4×1 i 4×2 és millor mantenir la posició tàctica per les cantonades i quan s’igualen el nombre de jugadors han de passar a més mobilitat en el joc i més precisió en els controls.

*Rondo de 6 contra 2 per parelles:

Dimensions: Un rectangle de 20m x 10m. En els costats llargs es col·loquen 3 jugadors en cada costat.
Jugadors: 8 jugadors per parelles.
Descripció: Tres parelles de jugadors es col·loquen en els cons exteriors del camp, posant-se un de la parella enfrontant a l’altre. La parella restant en el centre. Els de fora juguen a mantenir la possessió i els de dins a robar la pilota.
Regles: Els jugadors de les cantonades tenen 2 tocs i els de el centre un.
Variants: Cada vegada que existeixi una passada d’un jugador de la cantonada a un altre jugador de les cantonades oposades, s’intercanvien la parella de la cantonada que ha passat la pilota amb la parella del mitjà.

*Rondos mòbils:

Dimensions: cada rondo de 6×6 i distància entre rondos la que desitgem.
Jugadors: 16 jugadors per parelles.
Descripció: Col·loquem en dos rondos: 4 jugadors fora i 2 dins, en el rondo restant queden 4 jugadors tocant la pilota. Al robatori de pilota en qualsevol rondo, la parella a la qual li han robat la pilota ha de desplaçar-se ràpidament al rondo lliure i posar-se al mig. Se segueix de forma successiva.
Regles: Al principi tindran tocs lliures, posteriorment podrem limitar-los a 3 o 2.

*Rondos dinàmics amb canvis de ritme: aquest rondo està tret de la web futbolOn.

Objectius: Desenvolupar la resistència específica amb component anaeròbic.
Espai: 10×10 m.
Repeticions: 4-8
Sèries: 1-2
Intensitat: 80%
Recuperació entre sèries i repeticions: 2′ i 5′
Durant la recuperació es juga el rondo de 3×3+2comodins
Descripció:
Es juga el rondo durant 2′ i al senyal els jugadors canvien de rondo i van en carrera a una intensitat del 80% a l’un altre rondo situat en diagonal a 60-70m. A cada senyal es canvia de rondo.
Normes rondo:
-Lliure de tocs.
-Cada equip comença defensant alternativament.


Aquesta entrada ha esta publicada en Exercicis. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Rondos

 1. Antonio Omatos ha dit:

  Hola.

  Por una parte me alegra que hayas hecho referencia al blog y a los rondos que puse.
  Por otra parte, creo que hubiera sido mejor que hubieses puesto un enlace al blog.

  Salu2.

  • josepss ha dit:

   Hola Antonio, a parte de la referencia a tu blog, también está el enlace. Simplemente hay que hacer clic en el nombre del blog y el enlace te lleva allí. Saludos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s