El decisiu paper de pares i mares

El jove esportista que realitza una bona pràctica esportiva aprendrà a relacionar-se amb altres, a tolerar les adversitats, acceptar normes i assumir compromisos, desenvoluparà la seva personalitat i el seu cos, entre altres aspectes educatius, fisiològics i personals.

L’esport aporta múltiples beneficis, no solament esportius, sinó també personals i socials. El jove esportista que realitza una bona pràctica esportiva aprendrà a relacionar-se amb altres, a tolerar les adversitats, acceptar normes i assumir compromisos, desenvoluparà la seva personalitat i el seu cos, entre altres aspectes educatius, fisiològics i personals. D’aquesta forma els entrenadors, responsables organitzatius, àrbitres, els propis esportistes… i, sens dubte els pares i les mares tenen una gran responsabilitat que repercuteix directament que els joves esportistes es beneficiïn de la qual cosa significa una pràctica esportiva de qualitat. També és important que a aquests nens i nenes, els inculquem l’hàbit de fer esport, perquè això farà que millorin, també quan siguin adults, la seva qualitat de vida. I per a això és necessari que els joves es diverteixin fent esport i aprenguin a fer-ho convenientment. Què poden fer els pares i les mares perquè els seus fills adquireixin hàbits esportius adequats? Els pares i les mares tenen un paper fonamental que els fills gaudeixin d’una bona pràctica esportiva i facin esport durant tota la seva vida. A continuació presentem uns consells pràctics:

-Elegeix adequadament la pràctica esportiva dels teus fills: no totes les pràctiques esportives són bones per a tots els joves. L’edat i les característiques personals són elements que cal tenir molt en compte a l’hora d’elegir l’esport que més convingui els nostres fills. A més, com i qui realitza els entrenaments, que objectius pretén l’organització esportiva, el tipus de competició -si és que n’hi ha-, l’organització dels grups d’entrenament, les instal·lacions… són elements a tenir en compte i que fan que l’esport sigui adequat o no per als teus fills.

-Deixa que els teus fills intervinguin en la decisió: tant perquè han d’aprendre a acceptar a assumir el compromís que suposa fer esport, com per acceptar la responsabilitat que això significa, de començar a prendre les seves pròpies decisions… com per implicar-los en l’activitat, és necessari que els teus fills intervinguin en les decisions relacionades amb el seu esport. És adequat que tu, com a pare o mare, supervisis i aconsellis als teus fills sobre els aspectes relacionats amb el seu esport, però també ho és que siguin ells els que decideixin quin esport volen fer i amb qui.

-Actua com a model: els nens imiten els adults i més si són persones importants per a ells. La teva conducta com a pare o mare en relació amb l’esport farà que els teus fills es comportin d’una o una altra manera. Si tu practiques esport, què fas tu quan els teus fills competeixen, si critiques l’entrenador, l’alimentació que li proposes, la puntualitat, si tu afavoreixes o no que faci esport… tot això és elements que faran que els teus fills t’imitin i aprenguin de tu una sèrie de comportaments i hàbits.

-Ajuda a què les condicions siguin les més adequades: és cert que els que proposen les condicions de la pràctica esportiva són els tècnics i responsables esportius, però tu tens una funció com a pare o mare que també influeix en el clima de treball. Pots ajudar que el teu fill estigui de gust fent esport, i que el teu club esportiu funcioni de la millor manera. Però recorda, ajudar no és molestar.

-Deixa treballar els tècnics: els responsables de l’activitat esportiva dels teus fills són els tècnics. Si els has elegit a ells perquè dirigeixin l’esport dels teus fills, deixa’ls treballar. No interfereixis el treball|feina dels tècnics. Necessiten tranquil·litat per fer el seu treball.

-Reforça i valora els esforços i progressos dels teus fills: no et centris només en el resultat, sinó que fes que els teus fills siguin conscients que és important esforçar-se, fes que percebin que progressen i que fan coses bé. I recorda, els joves esportistes poden adquirir molts beneficis de l’esport durant tota la seva vida si aquest es realitza correctament i cada persona implicada fa la seva feina. I aquest treball|feina cal fer-ho bé.

David Peris
www.fundacionestadio.com

Aquesta entrada ha esta publicada en Articles. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s